De gevoelige blaas

  • Geplaatst op
  • Door TENA
  • 0
De gevoelige blaas

In dit artikel geven we een overzicht van de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen van een gevoelige blaas en bij blaasproblemen.  Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Een gevoelige blaas; ongecontroleerd en onvoorspelbaar

‘Ongecontroleerd en onvoorspelbaar’ is een goede beschrijving van een gevoelige blaas. Mensen die er last van hebben, zijn vaak te laat als ze naar het toilet moeten en kunnen zich niet meer vrijelijk bewegen. Dit is niet alleen lastig in het dagelijkse leven, maar het is ook geestelijk erg zwaar.


Wat gebeurt er in het lichaam?

Door een foutieve werking geven de hersenen door dat de blaas moet worden geleegd, hoewel er nauwelijks urine in zit. De blaaswandspieren trekken samen en veroorzaken een plotselinge urinedrang die kan leiden tot onvrijwillig urineren (incontinentie).

Vrouwen tussen de 30 en 50 jaar hebben het vaakst last van een gevoelige blaas.


Symptomen van een gevoelige blaas:

  • Sterke en plotselinge urinedrang
  • Kleine hoeveelheden urine
  • Acht tot dertig toiletbezoeken per dag
  • Merkbare urinedrang in de nacht
  • Onvrijwillig urineverlies (inspanningsincontinentie)
  • Pijn of krampen in de onderbuik
  • Druk op de blaas


Belangrijk:
 deze symptomen worden vaak verward met een urineweginfectie of een blaasontsteking. Raadpleeg daarom altijd uw huisarts.


Waar komt de gevoeligheid van de blaas vandaan?

Dit is nog niet voldoende onderzocht. Niettemin valt op dat er aanzienlijk meer vrouwen door worden getroffen. Hormonale veranderingen tijdens de menopauze, hormonale disbalans tijdens en na de zwangerschap, kanker, beroertes en diabetes kunnen mogelijke oorzaken zijn. Aangezien de werking van de blaasspier is verstoord, kan het te maken hebben met het centrale zenuwstelsel of het gevolg zijn van een ziekte.


Een tijdige diagnose is belangrijk…

…omdat een gevoelige blaas in de meeste gevallen goed kan worden behandeld met medicijnen, oefeningen en natuurlijke hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal van TENA.


Gezondheid voor lichaam en blaas

Er bestaan ook enkele eenvoudige trucs die een ​​gevoelige blaas kunnen voorkomen en die tegelijkertijd goed zijn voor de algemene gezondheid.

Als u meer wilt weten over de behandeling of de preventieve maatregelen, download dan onze checklist voor de gevoelige blaas.

Hiermee heeft u alle symptomen, oorzaken, mogelijke behandelingen en preventieve maatregelen bij de hand.

Er zijn veel verschillende oorzaken

  • Vernauwing van de urinebuis
  • Stress en angst
  • Onderkoeling
  • Eerdere en meestal chronische urineweginfecties
  • Hormonale veranderingen
  • Blaasstenen
  • Diuretica
  • Druk op de blaas (bijv. door zwangerschap of overgewicht)
  • Baarmoederverzakking
  • Zwakke bekkenbodemspieren
  • Prostaatvergroting bij mannen


Wat kan ik doen bij blaasproblemen?

Als u een blaasprobleem heeft, hoeft u zich niet te schamen, want het is een veel voorkomende aandoening. Elk jaar belemmeren blaasproblemen het leven van miljoenen mensen wereldwijd. U heeft geluk, want er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw symptomen onder controle te houden en uw algehele levenskwaliteit te verbeteren.

In dit artikel worden enkele van de meest voorkomende blaasaandoeningen en enkele van de meest effectieve behandelstrategieën besproken. Houd een oogje in het zeil voor verdere HulpmiddelOnline updates en informatie!

Wat zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een blaasprobleem?

Er zijn verschillende factoren die een blaasprobleem kunnen veroorzaken. Urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende oorzaak. Een infectie van de urinewegen kan tot blaasproblemen leiden als er bacteriën aanwezig zijn.

Andere veel voorkomende oorzaken van blaasproblemen zijn interstitiële cystitis, een blaasontsteking, en een overactieve blaas, een aandoening waarbij de spieren van de blaas te vaak samentrekken.

Beide aandoeningen kunnen het moeilijk maken om het plassen onder controle te houden. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de aandoening kunnen medicijnen, aanpassingen in het leven of zelfs een operatie nodig zijn om een blaasprobleem te behandelen.

Hoe kunt u blaasproblemen zonder medicijnen behandelen?

Als u last van uw blaas of een overactieve blaas heeft, vraagt u zich misschien af of er manieren zijn om het probleem zonder medicijnen te behandelen. Hoewel medicijnen een blaasprobleem effectief kunnen behandelen, kunnen verschillende natuurlijke en huismiddeltjes helpen.

Een doorsnee man of vrouw gaat maximaal acht keer per dag naar het toilet. Geldt dat ook voor u of gaat u vaker? Dan bestaat de kans dat u een overactieve blaas heeft. Dit gaat vaak gepaard met: af en toe veel moeten plassen, kleine beetjes plassen en vaak midden in de nacht moeten opstaan om naar het toilet te gaan.

Een eenvoudige remedie is meer vocht drinken

Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar een verhoogde vochtinname kan helpen de plasfrequentie te verminderen. Probeer dagelijks zes tot acht glazen water of vocht te drinken. Zo blijft uw urine verdund en raakt uw blaas minder snel geïrriteerd.

Verschillende veranderingen in uw dieet kunnen helpen om uw blaasproblemen te verlichten. Het vermijden van cafeïne, alcohol en gekruid voedsel kan de irritatie verminderen. Minder zuur voedsel, zoals citrusvruchten en tomaten, kan ook helpen. En meer vezelrijk voedsel kan helpen tegen constipatie, die ook kan bijdragen tot een blaasprobleem.

Veranderingen in uw levensstijl aanbrengen om blaasproblemen te voorkomen

Drink veel vocht, vooral water: veel water drinken is essentieel voor de algehele gezondheid, maar ook voor het voorkomen van een blaasprobleem. Als u voldoende gehydrateerd bent, is uw urine minder geconcentreerd en zal uw blaas minder snel geïrriteerd raken.

Vermijd cafeïne en alcohol: cafeïne en alcohol zijn vochtafdrijvers (ook wel diuretica genoemd), wat betekent dat ze ervoor zorgen dat u vaker moet plassen. Dit kan uw blaas irriteren en leiden tot problemen zoals urine-incontinentie.

Stop met roken: roken is een belangrijke risicofactor voor blaaskanker. Het kan ook bijdragen tot een andere blaasprobleem, zoals urineweginfecties. Als u rookt, is stoppen de beste manier om uw blaas (en algehele gezondheid) te beschermen.

Eet een gezond dieet: het eten van een evenwichtige voeding is goed voor uw algehele gezondheid en kan blaasproblemen helpen voorkomen. Sommige voedingsmiddelen, zoals pittig of zuur voedsel, kunnen uw blaas irriteren. Andere, zoals veenbessen, kunnen helpen uw risico op urineweginfecties te verminderen.

Overweeg alle mogelijkheden en neem bij vragen zeker contact op met een van onze specialisten!


Product aanbeveling voor een gevoelige blaas

Bij licht urineverlies adviseren we voor vrouwen TENA Lady Discreet Normal TENA Lady Discreet Mini Plus en voor mannen het discrete en zekere TENA MEN Level 1. Of bekijk hier een overzicht en duidelijke uitleg omtrent al het TENA Incontinentiemateriaal.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.