Urineverlies

  • Geplaatst op
  • Door Reinier
  • 0

Urineverlies betekent het niet goed (meer) kunnen ophouden van uw urine. Het ongewild verlies als gevolg daarvan kan variëren: bij de ene persoon is er sprake van enkele druppeltjes, iemand anders kan scheuten verliezen en weer een derde persoon raakt zijn gehele blaasinhoud kwijt.

Urineverlies, wat is het  en wat kunt u eraan doen?

Incontinentie is geen aandoening op zich, maar een gevolg van een onderliggende medische aandoening. Het is dan ook van belang de hulp van uw huisarts in te schakelen wanneer u constateert dat u plasproblemen heeft.

Urineverlies komt vooral, maar niet uitsluitend, op hogere leeftijd voor. In de leeftijdscategorie van 75 jaar en ouder geeft twaalf procent van de mannen en maar liefst een kwart van de vrouwen aan last te hebben van plasproblemen. Vanwege hun anatomie komt urineverlies bij vrouwen vaker voor. Ondanks de grote aantallen personen die met dit probleem te maken krijgen, lijkt er nog steeds een taboe op het onderwerp te rusten. Laat u dit echter niet in de weg staan het aan te pakken.

 

Wanneer is er sprake van urineverlies?

‘Waarom heb ik urineverlies?’ is een veelgehoorde vraag onder mensen die constateren dat ze de controle over het plassen geheel of gedeeltelijk kwijt zijn. Sprake van incontinentie is er ook wanneer u kleine beetjes of slechts druppeltjes verliest. De vraag waarom en wanneer u urineverlies heeft, is afhankelijk van het type incontinentie. Er bestaan namelijk verschillende soorten plasproblemen die het uw dagelijks leven elk op hun manier moeilijker kunnen maken. 

 

De vaakst voorkomende vormen van incontinentie

Globaal uitgelegd zijn er drie vormen van urine-incontinentie. De vaakst voorkomende vorm is inspannings- of stressincontinentie. Dit heeft niets met stress te maken, maar alles met de druk die er op uw buikholte komt te staan bij lichamelijke inspanning. Vrouwen hebben het vaakst met deze vorm van incontinentie te maken. Bij aandrangincontinentie treedt er urineverlies op wanneer u plotseling een sterke aandrang krijgt en het toilet niet op tijd kunt bereiken. Dit heeft te maken met een verstoorde communicatie tussen uw blaas en hersenen. De derde vorm is de gemengde vorm.

 

Tijdelijk urineverlies

Urineverlies kan uiteraard ook tijdelijk zijn. Dit zien we vaker bij personen van jongere leeftijd. Zo kan incontinentie bij vrouwen namelijk tijdens de zwangerschap of juist na een bevalling optreden, zeker wanneer een van deze twee of misschien beiden zwaar waren. Ook kunnen een blaasontsteking en een darmverstopping oorzaken zijn van tijdelijke plasproblemen. En wist u dat er bij jonge vrouwen regelmatig sprake is van verlies van urine? Hormoonwisselingen tijdens de menstruatie kunnen de sluitspieren doen verslappen. De meeste vrouwen merken tijdens hun menstruatie echter niets van dit urineverlies.

 

Wanneer moet u bij urineverlies uw huisarts bezoeken?

Veel mensen vragen zich af of zij voor hun urineverlies hun huisarts dienen te bezoeken. Het volmondige antwoord daarop is ‘ja’. Incontinentie heeft een negatieve impact op uw dagelijks leven. Bovendien ligt er altijd een oorzaak ten grondslag aan urineverlies, welke u zult willen aanpakken. Uw huisarts neemt tijdens het bezoek een anamnese bij u af. Dit betekent dat hij of zij u vraagt naar uw patroon van urineverlies en toiletbezoek en uw medische en psychologische situatie met u bespreekt. Ook is het bijhouden van een plasdagboek vaak noodzakelijk.

 

Urineverlies bij vrouwen

Zoals gezegd komt door hun anatomie incontinentie vaker bij vrouwen voor. De bekkenbodemspieren van vrouwen zijn nu eenmaal iets minder sterk en krijgen gedurende de levensloop ook meer te verduren. Denkt u hierbij aan de eerder genoemde hormoonschommelingen, zwangerschappen en bevallingen. Vaak krijgen vrouwen tijdens of na de menopauze last van plasproblematiek, omdat ook dan de elasticiteit van de bekkenbodem vermindert. Incontinentie heeft een sterke negatieve invloed op het lichaamsbeeld van vrouwen en op hun seksualiteitsbeleving.

 

Urineverlies bij mannen

Urineverlies bij mannen ontstaat vaak op oudere leeftijd, niet zelden ten gevolge van een operatie. Met het onderzoek naar de oorzaak van urineverlies bij mannen is de functie van de prostaat onlosmakelijk verbonden. De prostaat, die een vloeistof aanmaakt die samen met sperma semen vormt, groeit gedurende de gehele levensloop van een man. Wanneer uw prostaat te sterk groeit, kan dit ongewenst urineverlies opleveren. In slechts een enkel geval wordt het gevreesde scenario werkelijkheid en is er sprake van prostaatkanker. Ook hersenbeschadigingen door bijvoorbeeld een beroerte kunnen tot urineverlies leiden. Dit geldt ook voor vrouwen.

 

Urineverlies: wat kunt u eraan doen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan urineverlies wel degelijk bestreden worden. Niet zelden zelfs zo succesvol, dat het ongewenst verliezen van urine geheel verdwijnt. Hoe u het probleem van urineverlies dient te behandelen, is afhankelijk van het type incontinentie waarvan bij u sprake is. Uw huisarts zal u hierover informeren. Een veel ingezette behandelmethode is blaastraining, waarbij u uzelf traint om gedurende steeds langere intervallen uw urine op te houden. Ook bekkenbodemtraining onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut is effectief.

In sommige gevallen worden er medicijnen tegen urineverlies voorgeschreven. Deze medicijnen hebben bijvoorbeeld als effect dat uw blaas beter kan ontspannen en hierdoor rekbaarder wordt. Dergelijke medicatie wordt alleen bij aandrangincontinentie ingezet. Er kunnen bijwerkingen optreden. Inmiddels bestaan er ook op operatief gebied diverse mogelijkheden om urineverlies te verhelpen. De ingrepen zijn tegenwoordig een stuk minder ingrijpend dan vroeger. Wanneer blijkt dat uw urineverlies middels een operatie verholpen dient te worden, zal uw huisarts u naar een specialist sturen.

 

Incontinentie en leefstijl

Wanneer u naar uw huisarts stapt om uw urineverlies te behandelen, zullen leefstijlaanpassingen vaak onderdeel uitmaken van het behandelplan. Wist u dat u met slechts enkele veranderingen al een grote verbetering in het urineverlies kunt waarnemen? Belangrijke tips zijn het verminderen van de cafeïne-inname en alcohol, het stoppen met roken en -bij overgewicht- afvallen. Zeker buikvet, dat voor extra druk op de buikholte zorgt, heeft een negatief effect op urineverlies.  Behalve een gezond en vezelrijk dieet is ook regelmatige beweging van belang.


Het gebruik van incontinentiematerialen

Urineverlies heeft een flinke impact op het dagelijks leven van iedereen die het overkomt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig voldoende materialen met absorberend vermogen om vervelende ongelukjes te voorkomen. Incontinentiemateriaal houdt u droog, beschermt uw huid en voorkomt nare geurtjes. Verschillende fabrikanten waaronder TENA voeren een breed assortiment. Valt u echter nooit enkel en alleen terug op incontinentiemateriaal. Alhoewel deze een fijne bescherming geven, moet u zich niet van de kans op het behandelen van plasproblemen onthouden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.