Blogs over incontinentie

Wat is incontinentie?

Incontinentie houdt in dat urine (of ontlasting) niet meer kan worden opgehouden waardoor men ongewenst wat verliest. Verlies van urine wordt urine incontinentie genoemd en wanneer je ontlasting verliest heet dit fecale incontinentie. De eerstgenoemde komt het meeste voor en heet officieel dus urine incontinentie. Echter wordt het in de volksmond vaak gewoon incontinentie genoemd, net zoals in dit blog. Bij incontinentie wordt er dus gesproken over urine incontinent zijn. Lees verder over incontinentie...


Verschillende soorten incontinentie.

Er bestaan verschillende soorten incontinentie. Wanneer u ongewenst urine verliest is het goed om te weten van welke soort u last heeft. Op die manier is de oorzaak ook makkelijker te achterhalen en weet u beter waar u rekening mee dient te houden. De soorten incontinentie worden in dit artikel uitgelegd.

 

Oorzaken van incontinentie

Er is niet één oorzaak van incontinentie, dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren. Dit kan te maken hebben met een neurologische afwijking, leeftijd, de algehele gezondheid of een bepaalde periode in uw leven zoals een zwangerschap of de overgang. Feit is wel dat zowel mannen als vrouwen last kunnen hebben van ongewenst urineverlies maar het komt voornamelijk voor bij vrouwen. Lees hier het hele artikel over de oorzaken van incontinentie...


Ontlastingsincontinentie: welk incontinentiemateriaal heb ik nodig?

In de artikelen die we schrijven hebben we het veelal over ‘incontinentie’, hiermee bedoelen we urine incontinentie want er is ook nog een andere vorm. Namelijk: ontlastingsincontinentie. Zoals het woord al zegt gaat het hierbij niet om het verlies van urine, maar om het verlies van ontlasting. Ook dit is natuurlijk erg vervelend en kan erg belemmerend zijn in het dagelijks leven. Om toch zo goed mogelijk beschermd te worden zijn er verschillende producten die u kunt gebruiken als u last heeft van ontlastingsincontinentie. U leest er alles over in dit artikel.


Incontinentie na een operatie

Er zijn verschillende operaties waarna kans is op incontinentie. Bij vrouwen gaat dit veelal om operaties rondom de baarmoeder of blaas en bij mannen om een operatie van de prostaat. De spieren zoals de bekkenbodemspieren, de spieren van de blaas en de sluitspieren kunnen tijdens een operatie beschadigd raken wat incontinentie als gevolg heeft. In dit artikel leest u meer informatie over incontinentie als gevolg van een operatie en wat u kunt doen om weer te herstellen.

Reflexincontinentie door een neurologische aandoening

De zenuwen spelen een belangrijke rol bij een goede signaaloverdracht van de blaas naar de hersenen en andersom. De spieren die gebruikt worden als u moet plassen (bekkenbodem, blaas, sluitspieren) worden aangestuurd door zenuwen. De spieren en zenuwen zorgen ervoor dat men normaal gesproken zonder problemen urine kan ophouden. Echter kunnen er problemen ontstaan als de zenuwen niet goed werken door een neurologische aandoening; spieren worden dan niet meer goed aangestuurd en signalen verkeerd of te laat doorgegeven. Het gevolg hiervan kan reflexincontinentie zijn. In deze blog leest u hier meer over.

Behandeling en medicatie bij incontinentie

Incontinentie komt bij zowel mannen als vrouwen voor en wordt gezien als een vervelend probleem. Het verlies van een paar druppels tot een scheutje urine is niet prettig en het liefst wilt u er natuurlijk vanaf. Er zijn wel verschillende behandelingen, medicijnen en zelfs operaties om van incontinentie af te komen. In dit artikel leest u meer over mogelijke behandelingen, oefeningen, operaties en medicijnen die urineverlies kunnen verminderen of oplossen. En wat de eventuele gevolgen zijn.

Incontinentie na een bevalling

Wanneer u zwanger bent verandert er natuurlijk ontzettend veel in het lichaam. Ook organen en spieren moeten zich aanpassen door de groeiende baby in je buik. De bekkenbodemspieren rekken tijdens de zwangerschap op. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de spieren ontstaan waardoor de spieren verzwakken. Tijdens de bevalling komt er nog eens extra druk op de bekkenbodemspieren te staan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wat druppels urine verliest. Lees hier alles over incontinentie na een bevalling...

Incontinentiemateriaal, regels en mogelijkheden bij de zorgverzekering

Incontinentiemateriaal kan mogelijk vergoed worden door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels. Wanneer uw incontinentiemateriaal vergoed wordt bepaalt uw apotheek wat u nodig heeft. Dit kunt u dan iedere maand komen ophalen of het wordt eens in de zoveel tijd thuis bezorgd. Toch zijn er ook mensen die er voor kiezen om de incontinentie producten zelf aan te schaffen. Ontdek er hier alles over.


Bekijk hier verschillende artikelen met tips bij incontinentie.
Lees hier alles over de werking van de blaas.