5 Tips om 's nachts minder last te ervaren van urineverlies

Urineverlies in de nacht is iets wat regelmatig voorkomt maar waar veel mensen zich voor schamen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om urineverlies ‘s nachts te verminderen of om er minder last van te ervaren. In dit artikel leest u 5 tips om de nacht beter door te komen.

5 Tips om 's nachts minder last te ervaren van urineverlies

‘s Nachts urine verliezen is erg lastig omdat u het vaak niet direct in de gaten heeft. Pas als u wakker wordt merkt u of u doorgelekt bent. Overdag is dit beter te handhaven en kunt u makkelijker actie ondernemen.

In de nacht kan het voorkomen dat de blaas extra actief is en u te laat wakker wordt om te plassen waardoor u te laat bent. Daarnaast is het heel belangrijk om de juiste bescherming te dragen in de nacht. Doordat u ‘s nachts ligt te woelen en draaien kan het incontinentiemateriaal verschuiven; het moet dus goed aansluitend materiaal zijn zodat de kans op lekkage verminderd.

Maar hoe kunt u er zelf voor zorgen dat u ‘s nachts minder last ervaart van incontinentie? We hebben een aantal tips:

1. Drink ‘s avonds niet te veel

Het is logisch dat wanneer u ‘s avonds nog (veel) koffie, thee of water drinkt, dit er ‘s nachts ook uit moet. Daarom wordt aangeraden om twee uur voor het slapen niet meer te drinken, en dan zeker geen koffie, thee of alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat u veel naar het toilet moet, niet alleen door het vocht wat u binnenkrijgt maar ook omdat het vocht onttrekt aan het lichaam. Cafeïne heeft de eigenschap dat het de blaas activeert, dit zorgt ervoor dat u meer naar het toilet moet. Beide zijn dus niet echt handig als u naar bed wilt en ook droog wilt blijven.

Een glaasje water bij dorst, daar is natuurlijk niets mis mee. Als u er maar rekening mee houdt wat u drinkt en dat u niet teveel drinkt in de avond.

2. Zet een urinaal naast het bed

Het kan zijn dat u ‘s nachts wakker wordt met zo’n erge aandrang dat u niet meer op tijd het toilet kunt halen. In zo’n geval kan het helpend zijn om een urinaal langs het bed te leggen; dit is een fles waarin geürineerd kan worden. Het kan erg prettig zijn om direct vanuit bed te kunnen plassen en het geeft ook extra rust; u weet nu dat u snel kunt plassen als dat nodig en dat kan erg prettig zijn. Na het urineren kunt u de urinaal in het toilet legen en omspoelen.

3. Kies het juiste incontinentiemateriaal

Als u zowel overdag als ‘s nachts last heeft van incontinentie is het aan te raden om voor de nacht een andere variant incontinentiemateriaal te kiezen. ‘s Nachts is de kans namelijk groter dat u meer urine verliest dan overdag omdat de blaas vaak helemaal vol zit wanneer we wakker worden met aandrang; als u niet op tijd bij het toilet kunt komen zult u meer urine verliezen dan overdag waardoor het belangrijk is incontinentiemateriaal te gebruiken wat deze hoeveelheden kan opvangen. Kies dus altijd incontinentiemateriaal wat ‘s nachts veel urine kan opvangen zodat u ook goed beschermt en zeker de nacht doorkomt.

Ook is het raadzaam om het incontinentiemateriaal te bevestigen met nauwsluitend ondergoed of een TENA Fix broekje. ‘s Nachts kan het incontinentiemateriaal makkelijker verschuiven doordat we draaien in bed. Dit kan ervoor zorgen dat het niet meer de volledige bescherming biedt die u wenst. Door de inlegger, slip of pants te fixeren blijft het goed op z’n plek zitten en heeft u ook ‘s nachts de bescherming die u nodig heeft. Bekijk onze Keuzehulp om te bepalen welk materiaal bij u past.

De TENA Fix broekjes zijn speciaal ontwikkeld om incontinentiemateriaal te fixeren. Deze broekjes zijn erg elastisch en zijn voorzien van korte pijpjes waardoor de inlegger, slip of pants volledig bedekt is.

4. Maak gebruik van een plaswekker

Hoewel een plaswekkertraining vooral gebruikt wordt bij jonge kinderen is dit een prima manier om minder last te ervaren van urineverlies in de nacht. Wanneer je de plaswekker gebruikt krijgt u een broekje met een zendertje welke een signaal geeft aan de wekker als er in het broekje geplast wordt. De wekker zal afgaan waardoor u wakker wordt en naar het toilet kunt gaan om de rest van uw blaas kunt legen.

Een plaswekker kan ondersteuning bieden om te leren herkennen wanneer de blaas vol is en daarop reageren. Bij kinderen heeft deze methode vaak binnen 3 maanden resultaat. Het is wellicht de moeite om dit eens te proberen.

5. Neem een matrasbeschermer

Eén van de vervelendste dingen van in bed urine verliezen is dat het erg schadelijk is voor het matras. Dit is moeilijk te verwijderen en daarbij geeft het vlekken en kan het gaan stinken. Dit kun je voorkomen door een matrasbeschermer te gebruiken om op deze manier het matras te beschermen tegen vocht. Er zijn verschillende soorten matrasbeschermers, het is belangrijk om er een uit te zoeken die bij uw situatie het beste aansluit.

Zo zijn er waterdichte matrasbeschermers die je - net zoals een normaal hoeslaken - volledig over het matras heen trekt. Doordat het waterdicht is kan urine er met geen mogelijkheid doorheen lekken. Er zijn ook matrasbeschermers die het bed maar deels beschermen, deze heb je in herbruikbare en wegwerp vorm.

Een herbruikbare matrasbeschermer is gemiddeld 90 cm breed en 80 cm hoog. Deze kunnen onder het hoeslaken worden neergelegd en kunnen ‘s nachts urine opvangen zodat u kunt doorslapen en het matras droog blijft. Deze matrasbeschermer kan worden uitgewassen. Een wegwerp onderlegger bestaat uit een bovenlaag van watten en een onderlaag die geen urine doorlaat. Wanneer de onderlegger vochtig is kan het worden weggegooid.

Minder last van urineverlies ‘s nachts

Het kan erg vervelend zijn als u ‘s nachts regelmatig urine verliest. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen om de situatie voor uzelf wat gemakkelijker te maken en om dus minder last te hebben van het urineverlies. Een van de belangrijkste dingen is het geschikte incontinentiemateriaal zodat u de hele nacht door een beschermend, droog en fris gevoel behoudt. Zorg wel altijd voor een hoger absorptiegehalte voor in de nacht en meer bescherming zodat u zeker weten zonder problemen de nacht doorkomt.

De overige tips in dit artikel kunnen net wat ondersteuning geven om minder last te ervaren van urineverlies in de nacht. Wilt u graag handige tips om incontinentie in het algemeen te verminderen? Lees hier 7 nuttige tips!