Medische dieetvoeding

10
Dieetvoeding is er in vele soorten en maten. Zo heb je natuurlijk de maaltijdvervangers, die je helpen af te vallen. Maar je hebt ook dieetvoeding die onder de medische dieetvoeding valt. Op deze pagina leest u hier alles over.
Lees meer
Sorteren op:

Medische dieetvoeding

Medische dieetvoeding is speciaal samengestelde voeding, die je kunt gebruiken tijdens ziekte, in geval van ondervoeding door ziekte, na een operatie, of bijvoorbeeld bij slikproblemen. Als je niet voldoende voedingsstoffen uit je normale maaltijd kunt halen, dan kan dat het herstel na ziekte of na een operatie belemmeren. In dat soort gevallen, kan een arts of diëtist besluiten om je medische dieetvoeding voor te schrijven. Die voeding zit vol energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en soms ook vezels. Hiermee kun je mogelijke tekorten snel en eenvoudig aanvullen.

Dieetvoeding van Nutricia

Nutricia is een bekend merk van dieetvoeding. Het bedrijf bestaat al 125 jaar. Ze zijn ooit begonnen met het produceren van voeding voor baby’s voor wie geen moedermelk beschikbaar was. Tegenwoordig produceren ze nog steeds voeding voor baby’s, maar ze hebben ook een heel arsenaal aan medische dieetvoeding. Deze voeding kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld ondervoeding dat een medische oorzaak kent. Maar ook voor het herstel na een ziekte of een operatie is het soms noodzakelijk om je voeding aan te vullen met medische dieetvoeding.

Nutridrink van Nutricia

Een bekende vorm van dieetvoeding van Nutricia is de Nutridrink. Dit zijn kleine flesjes van 125 ml of 200 ml die boordevol eiwitten, energie, vitaminen, mineralen en soms vezels zitten. Het is een kant-en-klare drinkvoeding waarmee je eventuele tekorten makkelijk kunt aanvullen. Omdat het een medische voeding is, moet het altijd voorgeschreven worden door een arts of een diëtist.

De Nutridrink is verkrijgbaar in heel veel verschillende smaken. Ook heb je de keuze uit diverse varianten. Je hebt een drinkvoeding, een drinkyoghurt, een dessert, een poeder en dat allemaal in heel veel smaken. Ook geeft Nutricia op hun website goede tips om de drinkvoeding in je eten te verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld van de Nutridrink met chocoladesmaak een heerlijke warme chocolademelk met slagroom maken. Of je maakt van de Nutridrink yoghurt een lekkere frozen yoghurt. En met de poeder van Nutridrink kun je een lekkere shake of smoothie maken. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om de flesjes dieetvoeding gekoeld te drinken.

Dieetvoeding om aan te komen

Medische dieetvoeding wordt vaak niet voorgeschreven om af te vallen. In de meeste gevallen is er sprake van een tekort aan bepaalde essentiële voedingsmiddelen, of er is sprake van ondervoeding. De medische dieetvoeding wordt in die gevallen voorgeschreven door een art of een diëtist om de tekorten aan te vullen, of om juist aan te komen. In bepaalde gevallen wordt deze voeding vergoed door je zorgverzekering. Je arts of diëtist kan je helpen om deze vergoeding aan te vragen bij je zorgverzekering. Het gebruik van medische dieetvoeding kan voor onbepaalde tijd zijn, maar in de meeste gevallen zal het tijdelijk voorgeschreven worden. Zodra je weer beter bent, je weer op gewicht bent en weer normaal kunt eten, zal de medische dieetvoeding worden afgebouwd.

Dieetvoeding om af te vallen

Naast de medische dieetvoeding is er ook dieetvoeding op de markt die je kunt gebruiken als je wilt afvallen. Dat zijn vaak de maaltijdvervangers die je in de supermarkt en bij de drogisterijen kunt kopen. Voor deze dieetproducten heb je geen verwijzing nodig van je arts of diëtist. Dit soort dieetvoeding wordt vaak in de vorm van een shake of een maaltijdvervanger aangeboden. Het doel is hierbij altijd om af te vallen.

Maaltijdvervangers

Niet-medische dieetvoeding kun je in iedere supermarkt kopen. Je kunt er goed en snel mee afvallen, maar je moet goed opletten dat het een volwaardige maaltijdvervanger is. Het is namelijk vaak zo dat je door het langdurig vervangen van maaltijden een tekort kunt krijgen aan essentiële voedingsmiddelen. Als je maaltijdvervangers gaat gebruiken moet je er goed op letten dat je voldoende eiwitten, vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Dat staat altijd op de verpakking van dit soort dieetvoeding.

Veel suiker in niet-medische dieetvoeding

In de niet-medische dieetvoeding zit vaak heel veel suiker of zoetstof. Dat merk je al direct aan de vaak zoete smaak. De maaltijdvervangers zijn vaak niet goed uitgebalanceerd. Ze bevatten te weinig vezels, te weinig eiwitten, te weinig goede vetzuren en vaak te veel suikers. Als je ze voor de lange termijn gebruikt ter vervanging van je maaltijden, dan kun je een tekort aan essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen oplopen. Hierdoor kun je ziek of verzwakt raken.

Verschil tussen medische en niet-medische dieetvoeding

Er zijn diverse verschillen te noemen tussen medische en niet-medische dieetvoeding. Medische dieetvoeding is niet vrij verkrijgbaar. Dit wordt altijd voorgeschreven door een arts of diëtist. Deze dieetvoeding is uitgebalanceerd en bevat alle essentiële voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft. Van medische dieetvoeding val je niet af. Je sterkt er juist van aan en het is zelfs mogelijk dat je ervan aankomt. Nu is dat vaak ook de bedoeling van deze voeding.

De niet-medische dieetvoeding kun je overal kopen. Je hebt voor deze maaltijdvervangers geen recept nodig. Jammer genoeg bevat de niet-medische dieetvoeding vaak nog heel veel suiker of zoetstof. Daarom smaakt het vaak zoet en vinden mensen het over het algemeen ook lekker. In deze maaltijdvervangers zitten in de meeste gevallen niet alle essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. De maaltijdvervangers zijn gericht op afvallen en daardoor kijken de producenten van deze dieetvoeding niet naar een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon. Als je gezond wilt afvallen, kun je toch het beste de hulp inschakelen van een diëtist. Deze professional kan je adviezen geven op het gebied van gezonde voeding. Via de diëtist krijgt je een uitgebalanceerd dieet, waarbij je alle essentiële voedingsmiddelen binnen krijgt.