Vaak moeten plassen

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Vaak moeten plassen

Als u vaak moet plassen kan dit komen door een overactieve blaas. De oorzaak van een overactieve blaas is niet bekend, er zijn echter wel verschillende factoren die meespelen. In dit artikel leggen we uit hoe vaak men normaal gesproken naar het toilet gaat, wat een overactieve blaas is en welke onderliggende oorzaken kunnen meespelen bij een overactieve blaas.

Hoe vaak per dag naar het toilet?

Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.

Wanneer u meer vocht binnen krijgt is het ook logisch dat u vaker moet plassen. Krijgt u minder vocht binnen, zult u minder vaak naar het toilet hoeven. Het kan ook zijn dat u minder moet plassen doordat u vocht verliest door transpiratie, overgeven of diarree.

In de blaas kan ongeveer 1,5 liter urine; de blaas zal oprekken naarmate er meer urine in komt. Als uw blaas een inhoud heeft van 0,2 liter urine krijgt u een seintje en voelt u lichte aandrang om te plassen. Dit seintje wordt via de gevoelszenuwen in de blaaswand naar de hersenen gestuurd. Hoe meer urine er in uw blaas zit, hoe sterker u de drang krijgt om naar het toilet te moeten.


Een overactieve blaas

Als u vaker dan 8 keer per dag naar het toilet moet kan het zijn dat u last heeft van een overactieve blaas. Ophouden van urine is dan lastig en vaak plast u in kleine beetjes. Hoewel de directe oorzaak niet bekend is, denkt men dat dit veroorzaakt wordt door ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas of een verstoorde signaaloverdracht. De hersenen krijgen een signaal dat de blaas vol zit terwijl dit niet het geval is, of u krijgt het signaal te laat waardoor u plots heel erg naar het toilet moet en soms zelfs ongewenst urine verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas.

Een overactieve blaas kan ook komen door onderstaande factoren.


Een vergrote prostaat

Vaak moeten plassen kan bij mannen veroorzaakt worden door een goedaardige vergroting van de prostaat. Doordat de prostaat groeit als u ouder wordt kan dit boven de 50 jaar problemen geven en zelfs incontinentie veroorzaken. De prostaat is een klier in de vorm van een walnoot en zit om de urinebuis heen. Als de prostaat groeit kan dit ervoor zorgen dat de urinebuis lichtelijk wordt dichtgedrukt, waardoor plassen moeilijker wordt. Doordat de blaasspier meer moeite moet doen om de urine naar buiten te krijgen, kan het zijn dat het langer duurt voordat u klaar bent met plassen. In plaats van een straal kan het voorkomen dat u meer druppelt. Het kan zijn dat het niet in één keer lukt om de blaas volledig te legen waardoor u kort na uw toiletbezoek weer het gevoel hebt te moeten plassen.


Urge- of aandrangincontinentie

Urge-incontinentie of aandrangincontinentie is de meest bekende vorm van incontinentie en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. De oorzaak hiervan is een overactieve blaas die ervoor zorgt dat u regelmatig het gevoel heeft te moeten urineren. Doordat u vaak aandrang heeft kan het zijn dat u urine niet altijd kunt ophouden waardoor u ongewenst urine verliest. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts voorkomen. Deze vorm van incontinentie komt voornamelijk voor bij oudere mensen maar kan ook veroorzaakt worden door medicatie, te veel of te weinig water of een urineweginfectie. Lees hier meer over andere soorten incontinentie.


Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, in veel gevallen gaat het om de E. coli bacteriën. In je darmen komen deze bacteriën voor maar daar geven ze geen probleem. Het geeft pas problemen wanneer ze door ontlasting in de blaas terecht komen, dit kan zorgen voor een infectie. Blaasontsteking gaat vaak gepaard met veel moeten plassen.

Hoewel mannen en vrouwen beide last kunnen krijgen van een blaasontsteking komt dit bij vrouwen vaker voor.


Veel plassen door zwangerschap

Veel plassen tijdens en na de zwangerschap komt vaak voor. Dit komt door de groeiende baarmoeder die druk uitoefent op de blaas. Hierdoor heeft u vaker het gevoel te moeten plassen.

Een andere oorzaak is het zwakker worden van de bekkenbodemspieren als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor kan het zijn dat u uw plas minder goed kunt ophouden waardoor u last krijgt van inspanningsincontinentie. Ook na uw zwangerschap kunt u hier nog last van ervaren. Waar dit precies door komt en hoe u de klachten kunt verminderen leest u hier.


Te veel stress

Als u veel stress ervaart kan het zijn dat u vaker het gevoel heeft naar het toilet te moeten. Dit komt omdat uw spieren aanspannen bij angst of stress, hierdoor komt er meer druk op uw blaas wat het gevoel geeft dat u moet plassen. In dit geval is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken en stress te verminderen zodat ook minder vaak naar het toilet hoeft te gaan. Tot die tijd kunt u uiteraard gebruik maken van TENA incontinentiemateriaal om wel gewoon de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen zonder bang te hoeven zijn dat het een keer mis gaat. Vrouwen kiezen in dit soort situaties vaak voor TENA Lady inlegkruisjes en voor mannen zijn er verschillende TENA Men producten die hier uitkomst voor kunnen bieden.


Diabetes

Bekende symptomen van zowel diabetes type 1 als type 2 zijn veel dorst hebben en ook vaak moeten plassen. Daarnaast wordt er bij diabetespatiënten ook meer urine aangemaakt in de blaas waardoor de blaas sneller volloopt en er ook meer aandrang is om te plassen. Doordat de aandrang plots kan opkomen kan het zijn dat u niet op tijd bij het toilet bent waardoor u ongewenst urine verliest.


Drink niet te veel en niet te weinig

Veel drinken zorgt er automatisch voor dat u ook veel moet plassen. Het is daarom belangrijk om niet te veel te drinken maar ook zeker niet te weinig. Bij een overactieve blaas of incontinentie kiest men er vaak voor om minder te drinken, om op deze manier ook minder te hoeven plassen. Echter is dit niet goed voor het lichaam en kan het juist meer problemen geven aan de blaas. Zorg ervoor dat u daarom 1,5 liter tot 2 liter vocht binnenkrijgt, verspreid over de dag.


Vaker plassen dan normaal; meerdere oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u vaker naar het toilet moet dan normaal. Als u veel last ervaart is het raadzaam om bij uw huisarts te informeren.

Als u te maken heeft met een overactieve blaas maar dit bijvoorbeeld door medische redenen niet zomaar opgelost kan worden dan kan incontinentiemateriaal zoals bijvoorbeeld TENA Pants uitkomst bieden. Dit zorgt ervoor dat u geen last ervaart van een nat gevoel, nare geurtjes of doorlekken, waardoor u zonder ongemakken uw dagelijkse bezigheden kunt blijven uitvoeren. Weet u niet zeker welk incontinentiemateriaal voor u geschikt is? Maak dan gebruik van onze handige en gratis Keuzehulp!



Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Bekijk hier ons kenniscentrum met diverse blogs en artikelen over incontinentie
Lees hier alles over urineverlies

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.