Incontinentie bij mannen

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0

Incontinentie bij mannen is een veelvoorkomend probleem met soms grote fysieke, mentale en sociaal-emotionele gevolgen. Lees hier alles wat u moet weten.

Incontinentie bij mannen

Over incontinentie bij mannen wordt weinig gesproken, maar toch hebben honderdduizenden Nederlanders last van dit vervelende probleem. Vooral in de leeftijdsgroep boven de 55 jaar stijgt de kans op klachten zoals urineverlies en lang nadruppelen aanzienlijk. Wat is hiertegen te doen? Hieronder zetten we oorzaken, symptomen en oplossingen op een rijtje.

Oorzaken incontinentie bij mannen: van prostaat tot operatie

Incontinentie komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen. Dat komt enerzijds door sterkere bekkenbodemspieren en anderzijds door een langere plasbuis met een effectiever afsluitmechanisme. Ook blijft het slijmvlies in de mannelijke plasbuis op oudere leeftijd vaak beter gehydrateerd en treden hierdoor minder snel prikkeling en irritatie op.

De meeste mannen met incontinentieklachten zijn dan ook niet volledig incontinent, maar hebben last van geregeld urineverlies. De oorzaak hiervan ligt vaak in de blaas of prostaat, zoals een goedaardige prostaatvergroting. Ook een prostaatoperatie kan bij circa 10% van de mannelijke patiënten leiden tot ongewenst verlies van urine.

Last van onvrijwillig urineverlies mannen?

Incontinentie mannen, soms aarzelen mannen om hun arts te vertellen over incontinentie. Ondanks de beschikbaarheid van talrijke behandelingsmogelijkheden, zal slechts één op de vijf mannen met klachten zich laten behandelen, en de kans dat mannen dat doen is slechts half zo groot als bij vrouwen. Urineverlies bij mannen komt echter vaker voor dan u denkt, het is niets om u voor te schamen.

Mannen met urine-incontinentie zijn eerder geneigd last te ervaren en hun lichamelijke activiteit te verminderen. Volgens specifieke gegevens kunnen mannen door urine-incontinentie een slechtere levenskwaliteit ervaren op emotioneel en sociaal vlak dan vrouwen. Naarmate ze ouder worden, zijn mannen vatbaarder voor het ontwikkelen van urine-incontinentie.

Dit is een typisch probleem, dat nogal ongemakkelijk kan zijn

De aandrang kan variëren van het gebruikelijke lekken bij hoesten of niezen tot een dringende behoefte om te plassen waardoor u niet op tijd naar het toilet kunt. Als urine-incontinentie uw dagelijks leven beïnvloedt, moet u het bezoek aan een arts niet uitstellen.

De meeste gevallen van urine-incontinentie kunnen onder controle worden gehouden met aanpassingen in uw dieet en levensstijl of met een medische behandeling.

Talrijke factoren kunnen incontinentie veroorzaken

Urine kan weglekken als uw blaas op het verkeerde moment of te hard samentrekt. De urine kan weglekken als de spieren rond uw plasbuis gerafeld of zwak zijn. Incontinentie kan ook optreden als er te veel urine in de blaas achterblijft en niet voldoende wordt geleegd.

Urine kan zich ophopen in de blaas en gaan lekken als uw urinebuis ergens door geblokkeerd is. Oudere mannen hebben vaker last van urine-incontinentie dan jongere mannen, maar het is geen specifiek aspect van het ouder worden. Incontinentie bij mannen houdt meestal verband met prostaatproblemen of therapieën. Alcoholgebruik kan urine-incontinentie verergeren. Het gebruik van voorgeschreven medicijnen zoals diuretica, antidepressiva, slaappillen, morfine of koorts- en dieetmedicijnen kan ook van invloed zijn op uw symptomen.

Hoe wordt de onderliggende oorzaak van urine-incontinentie bij mannen vastgesteld?

Een lichamelijk onderzoek, vragen over uw klachten en vroegere gezondheidstoestand en een urinetest zijn voldoende om de arts te helpen de oorzaak van de incontinentie vast te stellen. Als de incontinentie door meerdere oorzaken wordt veroorzaakt of als de oorzaak onduidelijk is, kan het zijn dat er meer onderzoek nodig is.

Elke patiënt krijgt een unieke behandeling. Uw soort incontinentie en de mate waarin deze uw leven verstoort, zijn bepalend. Nadat de onderliggende oorzaak van de incontinentie is vastgesteld, kan uw arts u medicijnen, eenvoudige oefeningen of een combinatie van beide voorschrijven. De meeste mannen hebben geen operatie nodig, maar een enkeling wel.

Veranderingen in levensstijl

Sommige activiteiten kunt u ook thuis uitvoeren. Deze aanpassingen van de levensstijl kunnen in veel situaties voldoende zijn om de incontinentie onder controle te houden.

  • Gebruik minder cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee. Beperk uw consumptie van koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank.
  • Eet vezelrijk voedsel om constipatie te voorkomen.
  • Vermijd roken.
  • Behoud een gezond gewicht.
  • Probeer eenvoudige bekkenbodemoefeningen te doen.
  • Draag kleding die u gemakkelijk kunt uittrekken en ga overdag regelmatig naar het toilet.
  • Zorg voor een directe en snelle weg naar het toilet.

U hoeft zich niet te schamen als u urine-incontinentie klachten heeft. De meeste mensen die hier last van hebben, kunnen worden geholpen of behandeld. 

Klachten zoals nadruppelen en urineverlies ’s nachts

Incontinentie bij mannen leidt tot verschillende klachten, die vooral optreden rondom het plassen. Dit moet ’s nachts bijvoorbeeld meerdere keren en gaat vaak moeizamer, terwijl de straal zwakker is en het nadruppelen langer duurt. Dit leidt weer tot een breed scala aan andere problemen, zoals een verminderde slaapkwaliteit en chronische vermoeidheid.

Ook in psychisch opzicht heeft de man veelal te lijden onder incontinentieklachten. Daar waar laagdrempelige televisiereclames over urineverlies bij vrouwen inmiddels gemeengoed zijn, is het probleem maatschappelijk nog minder goed geaccepteerd als mannenkwaal. Veel mannen schamen zich dan ook om over hun incontinentie te praten en verzuimen soms zelfs de juiste hulp te zoeken.

Oefeningen voor incontinentie bij mannen

Incontinentie kan in bepaalde gevallen tegen gegaan worden door oefeningen te doen. Echter is het wel van belang dat u eerst achterhaald wat de oorzaak is. U kunt hiervoor naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut gaan om uit te zoeken wat er eventueel met de bekkenbodem aan de hand is.

Afhankelijk van de oorzaak worden oefeningen voor incontinentie doorgaans aanbevolen aan vrouwen, omdat de bekkenbodemspieren kunnen verzwakken als gevolg van bijvoorbeeld een bevalling of de overgang. Minder bekend is echter dat bekkenbodemoefeningen ook veel mannen kunnen helpen bij hun incontinentieproblemen. Maar zoals eerder opgemerkt moet u dan wel eerst achterhalen wat de oorzaak is van de klachten.

Na een prostaatoperatie is de interne kringspier in de blaashals vaak niet meer in staat om de urine tegen te houden. De externe sluitspier moet deze taak dan alleen voor zijn rekening nemen. Bekkenbodemoefeningen helpen in dit geval om de externe sluitspier en andere spieren rondom de blaas- en plasbuis te versterken, waardoor de incontinentieklachten aanzienlijk kunnen verminderen.

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren sorteren het meeste effect als ze dagelijks worden uitgevoerd. Dit kan zowel staand, zittend als liggend in een reeks van 5 tot 20 herhalingen. Span de spieren afwisselend enkele seconden lang aan en ontspan daarna gedurende dezelfde tijd. Hoe langer de spieren worden aangespannen, hoe zwaarder de oefening.

Incontinentie bij mannen: direct verlichting van uw klachten

Incontinentie bij mannen heeft soms een medische reden en verdwijnt dan als het onderliggende probleem is opgelost. In andere gevallen blijkt het urineverlies echter lastiger te verhelpen. Gelukkig zijn er speciaal voor de man uiteenlopende incontinentiematerialen ontwikkeld die effectief verlichting geven bij vervelende klachten zoals doorlekken, nare geurtjes en een nat gevoel. Zo kunt u kiezen voor het gebruik van TENA Men Level 1, een dunne inlegger die zal zien zitten als u het gebruikt.

Niet alleen zorgen deze producten voor een toename in dagelijks leefcomfort, maar ook bieden ze veel ondersteuning bij psychische en sociaal-emotionele gevolgen zoals schaamte en een verminderde sociale en seksuele activiteit. Bekijk direct het brede aanbod incontinentiematerialen op onze website of ontvang een maatwerk advies via onze praktische keuzehulp.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.