Incontinentie bij mannen

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0

Incontinentie bij mannen is een veelvoorkomend probleem met soms grote fysieke, mentale en sociaal-emotionele gevolgen. Lees hier alles wat u moet weten.

Incontinentie bij mannen

Over incontinentie bij mannen wordt weinig gesproken, maar toch hebben honderdduizenden Nederlanders last van dit vervelende probleem. Vooral in de leeftijdsgroep boven de 55 jaar stijgt de kans op klachten zoals urineverlies en lang nadruppelen aanzienlijk. Wat is hiertegen te doen? Hieronder zetten we oorzaken, symptomen en oplossingen op een rijtje.

Oorzaken incontinentie bij mannen: van prostaat tot operatie

Incontinentie komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen. Dat komt enerzijds door sterkere bekkenbodemspieren en anderzijds door een langere plasbuis met een effectiever afsluitmechanisme. Ook blijft het slijmvlies in de mannelijke plasbuis op oudere leeftijd vaak beter gehydrateerd en treden hierdoor minder snel prikkeling en irritatie op.

De meeste mannen met incontinentieklachten zijn dan ook niet volledig incontinent, maar hebben last van geregeld urineverlies. De oorzaak hiervan ligt vaak in de blaas of prostaat, zoals een goedaardige prostaatvergroting. Ook een prostaatoperatie kan bij circa 10% van de mannelijke patiënten leiden tot ongewenst verlies van urine.

Klachten zoals nadruppelen en urineverlies ’s nachts

Incontinentie bij mannen leidt tot verschillende klachten, die vooral optreden rondom het plassen. Dit moet ’s nachts bijvoorbeeld meerdere keren en gaat vaak moeizamer, terwijl de straal zwakker is en het nadruppelen langer duurt. Dit leidt weer tot een breed scala aan andere problemen, zoals een verminderde slaapkwaliteit en chronische vermoeidheid.

Ook in psychisch opzicht heeft de man veelal te lijden onder incontinentieklachten. Daar waar laagdrempelige televisiereclames over urineverlies bij vrouwen inmiddels gemeengoed zijn, is het probleem maatschappelijk nog minder goed geaccepteerd als mannenkwaal. Veel mannen schamen zich dan ook om over hun incontinentie te praten en verzuimen soms zelfs de juiste hulp te zoeken.

Oefeningen voor incontinentie bij mannen

Incontinentie kan in bepaalde gevallen tegen gegaan worden door oefeningen te doen. Echter is het wel van belang dat u eerst achterhaald wat de oorzaak is. U kunt hiervoor naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut gaan om uit te zoeken wat er eventueel met de bekkenbodem aan de hand is.

Afhankelijk van de oorzaak worden oefeningen voor incontinentie doorgaans aanbevolen aan vrouwen, omdat de bekkenbodemspieren kunnen verzwakken als gevolg van bijvoorbeeld een bevalling of de overgang. Minder bekend is echter dat bekkenbodemoefeningen ook veel mannen kunnen helpen bij hun incontinentieproblemen. Maar zoals eerder opgemerkt moet u dan wel eerst achterhalen wat de oorzaak is van de klachten.

Na een prostaatoperatie is de interne kringspier in de blaashals vaak niet meer in staat om de urine tegen te houden. De externe sluitspier moet deze taak dan alleen voor zijn rekening nemen. Bekkenbodemoefeningen helpen in dit geval om de externe sluitspier en andere spieren rondom de blaas- en plasbuis te versterken, waardoor de incontinentieklachten aanzienlijk kunnen verminderen.

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren sorteren het meeste effect als ze dagelijks worden uitgevoerd. Dit kan zowel staand, zittend als liggend in een reeks van 5 tot 20 herhalingen. Span de spieren afwisselend enkele seconden lang aan en ontspan daarna gedurende dezelfde tijd. Hoe langer de spieren worden aangespannen, hoe zwaarder de oefening.

Incontinentie bij mannen: direct verlichting van uw klachten

Incontinentie bij mannen heeft soms een medische reden en verdwijnt dan als het onderliggende probleem is opgelost. In andere gevallen blijkt het urineverlies echter lastiger te verhelpen. Gelukkig zijn er speciaal voor de man uiteenlopende incontinentiematerialen ontwikkeld die effectief verlichting geven bij vervelende klachten zoals doorlekken, nare geurtjes en een nat gevoel. Zo kunt u kiezen voor het gebruik van TENA Men Level 1, een dunne inlegger die zal zien zitten als u het gebruikt.

Niet alleen zorgen deze producten voor een toename in dagelijks leefcomfort, maar ook bieden ze veel ondersteuning bij psychische en sociaal-emotionele gevolgen zoals schaamte en een verminderde sociale en seksuele activiteit. Bekijk direct het brede aanbod incontinentiematerialen op onze website of ontvang een maatwerk advies via onze praktische keuzehulp.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.