Incontinentie bij vrouwen

 • Geplaatst op
 • Door Michiel
 • 0

Incontinentie bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem met soms grote fysieke, mentale en sociaal-emotionele gevolgen. Lees hier alles wat u moet weten.

Incontinentie bij vrouwen

Incontinentie bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem. Vanaf een leeftijd van 35 jaar heeft maar liefst 25% van de vrouwelijke bevolking last van incontinentieklachten. De klachten variëren van incidenteel licht urineverlies tot regelmatig verlies van ontlasting. In dit artikel gaan we nader in op de verschillende oorzaken, gevolgen, oefeningen en behandelmethoden.

Oorzaken incontinentie bij vrouwen: van overgang tot overgewicht

Voor incontinentie bij vrouwen bestaan verschillende oorzaken. Vaak zijn incontinentieklachten het gevolg van zaken als overgewicht, zwangerschap, de overgang, diabetes of een neurologische aandoening. Meer over deze veelvoorkomende oorzaken leest u hier.

Los van deze factoren, is het duidelijk dat ook de leeftijd een bepalende factor is. Met het vorderen van de jaren verliezen de blaasspier en sluitspier een deel van hun kracht. Dat geldt met name ook voor de bekkenbodemspieren bij vrouwen.

De invloed van de spieren in dit gebied komt ook naar voren uit het verband tussen bepaalde operaties en daaropvolgende incontinentie bij vrouwen. Baarmoeder- of blaasoperaties kunnen leiden tot spierkracht- en urineverlies, maar verdwijnen meestal weer na verloop van tijd.

Urineverlies bij vrouwen komt vaak voor; dit is wat u kunt doen.

U wist het waarschijnlijk niet, maar urineverlies bij vrouwen is hardnekkig. Eén op de drie vrouwen heeft wel eens last van urineverlies. U kunt veel zaken zelf oppakken zodat u met het urineverlies kunt leren omgaan, dus ook al is het onaangenaam en irritant, u heeft opties. Lees verder voor meer aanwijzingen en aanbevelingen over hoe u met urineverlies kunt omgaan.

Hoe kunt u het risico op incontinentie vrouwen verminderen?

U kunt een aantal dingen doen om de kans op urineverlies bij vrouwen te verkleinen. Voordat u een activiteit onderneemt waarbij druk op uw buikgebied wordt uitgeoefend, moet u ervoor zorgen dat uw blaas leeg is.

Op die manier verkleint u bij incontinentie vrouwen het risico dat uw blaas te vol raakt en dat er te veel druk op de spieren in uw bekkenbodem wordt uitgeoefend. Ten tweede moet u proberen uw plas niet te lang op te houden.

Dit kan de spieren die uw bekkenbodem ondersteunen extra belasten, waardoor de spieren na verloop van tijd minder krachtig worden. Als u overgewicht heeft, kan een lager gewicht helpen om de druk op de spieren van uw bekkenbodem te verminderen, waardoor urineverlies bij vrouwen tot een minimum kan worden beperkt.

Wat moet u doen bij incontinentie vrouwen

Als u last heeft van incontinentie vrouwen, kunt u een aantal dingen doen om het probleem te verminderen en minder ernstig te maken. U kunt bijvoorbeeld een supplement met selenium nemen, waarvan is aangetoond dat het de blaasfunctie verbetert en ontstekingen vermindert. Urineverlies bij vrouwen? Kegel oefeningen kunnen helpen.

U kunt bij incontinentie vrouwen ook proberen Kegel-oefeningen te doen om de spieren van uw bekkenbodem te versterken. Kegeloefeningen vindt u hier. Als geen van deze oplossingen voor u werkt, moet u met uw arts spreken over aanvullende therapieën die tot de mogelijkheden behoren.

De negatieve gevolgen van ontlasting- of urineverlies

Incontinentie bij vrouwen is een probleem waarvan de impact niet onderschat mag worden. De fysieke, mentale en sociaal-emotionele gevolgen zijn groot. Urine en ontlasting kunnen leiden tot jeuk, huidirritatie en uiteindelijk zelfs pijnlijke wonden.

Geregelde en onvoldoende behandelde incontinentieklachten zijn daarnaast in het dagelijks leven zo hinderlijk, dat ze normale leefgewoonten doorbreken. Vrouwen gaan bijvoorbeeld minder drinken om urineverlies te voorkomen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Dit vergroot de kans op een blaasontsteking, wat incontinentie weer in de hand werkt. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Ook schaamte speelt een rol en zorgt ervoor dat thuisblijven steeds vaker wordt verkozen boven sociale of sportieve activiteiten. In relationele sfeer hebben incontinentieklachten vaak een negatieve invloed op de seksuele opwinding. Het lichaams- of zelfbeeld verlaagt en er ontstaat meer schroom bij het tonen van affectie richting de partner.

Oefeningen voor incontinentie bij vrouwen

Indien u als vrouw incontinent bent, kan dat in bepaalde gevallen tegen gegaan worden door oefeningen te doen. Echter is het wel van belang dat u eerst achterhaald wat de oorzaak is. U kunt hiervoor naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut gaan om uit te zoeken wat er eventueel met de bekkenbodem aan de hand is.

Incontinentie bij vrouwen heeft vaak direct of indirect te maken met beschadigde of verzwakte bekkenbodemspieren. Dat is zelfs het geval als de oorzaak ogenschijnlijk ergens anders ligt. Bij overgewicht drukt het vet in de buikstreek bijvoorbeeld zwaar op de deze spieren en in de overgang verzwakken de bekkenbodemspieren door een verminderde oestrogeenaanmaak.

Veel oefeningen tegen incontinentie richten zich daarom op het versterken van de spieren in dit gebied. De belangrijkste handeling is om de bekkenbodemspieren gedurende meerdere seconden afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Herhaal dit 5 tot 20 keer en voer de oefening naar eigen inzicht staand, zittend of liggend uit. Doe dit dagelijks voor het beste resultaat.

Tips voor leven met urineverlies vrouwen:

U hoeft zich niet te schamen voor urineverlies vrouwen. Het is een veel voorkomend probleem, en er zijn dingen die u kunt doen om ermee om te leren gaan. Hier volgen enkele tips:

 • Drink de hele dag door voldoende vocht, vooral water. Dit helpt uw urine te verdunnen en kan urineverlies verminderen.
 • Beperk cafeïne en alcohol bij urineverlies vrouwen. Deze kunnen uw blaas irriteren en urineverlies bij vrouwen verergeren.
 • Versterk uw bekkenbodemspieren. Kegeloefeningen kunnen de spierspanning in dit gebied helpen verbeteren en incontinentie vrouwen verminderen.
 • Gebruik incontinentieproducten. Pads of inleggers kunnen urineverlies helpen opvangen, terwijl luiers of slips een uitgebreidere bescherming bieden. Kies wat voor u en uw levensstijl het beste werkt.
 • Beheer uw gewicht. Overgewicht kan extra druk op uw blaas uitoefenen en incontinentie verergeren. Zelfs een paar kilo afvallen kan urineverlies verminderen.
 • Stop met roken bij urineverlies bij vrouwen. Roken kan uw blaas irriteren en incontinentie verergeren. Stoppen met roken kan helpen uw klachten te verbeteren.
 • Incontinentie vrouwen, ga naar het toilet wanneer u moet gaan. Proberen het in te houden kan leiden tot urineverlies. Wacht dus niet te lang met naar het toilet gaan.
 • Vermijd constipatie bij urineverlies vrouwen. Inspannen voor een stoelgang kan uw bekkenbodemspieren verzwakken en urineverlies veroorzaken of verergeren.

Incontinentie bij vrouwen: direct minder last ervaren

Hoewel oefeningen zeker kunnen helpen, is verlies van urine of ontlasting een hardnekkig probleem dat bij de meeste vrouwen niet van de ene op de andere dag is opgelost. Gelukkig zijn er verschillende producten van TENA Lady die uitkomst kunnen bieden bij veelvoorkomende incontinentieklachten zoals huidirritatie, geurtjes en doorlekken door licht tot zwaar urineverlies.

Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor incontinentie bij vrouwen en werken direct om de eerder genoemde fysieke, mentale en sociaal-emotionele klachten te verlichten. Kies op onze website het product dat het beste aansluit op uw behoeften of maak gebruik van onze handige keuzehulp voor een gratis productadvies op maat.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.