Onzeker door incontinentie?

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Onzeker door incontinentie?

Incontinentie is iets wat iemand erg onzeker kan maken. Het is ook niet prettig om de deur uit te gaan, wetende dat u ongewenst wat urine kan verliezen. Toch is het van groot belang om wel gewoon leuke dingen te blijven doen en buiten de deur te komen, doet u dit niet is de kans groot dat er een isolement ontstaat en u steeds moeilijker de deur uit gaat en uw onzekerheid groter wordt. In dit artikel leest u een aantal tips die uw zelfvertrouwen weer kunnen vergroten, zodat niets u meer in de weg staat!

U bent niet de enige

Veel mensen schamen zich voor ongewenst urineverlies, wat enigszins logisch is want het is ook erg vervelend. Echter is het belangrijk om te weten dat u niet de enige bent die hier last van heeft. Veel mannen of vrouwen op latere leeftijd krijgen hier last van, bij vrouwen begint dit vaak rond de overgang en bij mannen rond dezelfde leeftijd. Dit kan komen door verzwakking van de bekkenbodemspieren, verplaatsing van de prostaat, of doordat signalen niet meer goed worden doorgegeven tussen de blaas en de hersenen.

Het is misschien een schrale troost maar vaak voelt het probleem al minder zwaar als u beseft dat u absoluut niet de enige bent die met dit probleem rondloopt. Ongewenst urineverlies is vooral voor uzelf heel vervelend maar absoluut niets om u voor te schamen. Indien u hier met andere mensen over wilt praten of bijvoorbeeld verhalen van andere mensen inco problemen wilt lezen kunt u ook terecht bij de Incoclub.


Doe dagelijks bekkenbodemspieroefeningen

Om uw zelfvertrouwen te kunnen vergroten is het van belang om de klachten te kunnen beperken. Wat hierbij helpend kan zijn is het dagelijks uitvoeren van bekkenbodemspieroefeningen. Door deze oefeningen dagelijks te doen zult u de bekkenbodemspieren trainen en versterken waardoor ze na een paar weken weer beter kunnen sluiten. Dit resulteert zich mogelijk in minder urineverlies.

Bekkenbodemspieroefeningen zijn eenvoudig en nemen weinig tijd in beslag, daarnaast zijn er zelfs een aantal oefeningen die je gewoon kunt uitvoeren tijdens het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden. Mocht het niet lukken om de oefeningen zelfstandig uit te voeren of heeft het weinig resultaat, dan kun je altijd nog contact opnemen met een bekkenfysio.

Wanneer u ervaart dat u zelf invloed kunt uitoefenen op uw incontinentie klachten, zal het nog meer motiveren om de oefeningen regelmatig te blijven doen. Want ook als u al resultaat behaald heeft is het belangrijk de oefeningen regelmatig uit te blijven voeren. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de bekkenbodemspieren weer gaan verzwakken en de incontinentie erger wordt.


Draag de juiste bescherming

Omdat incontinentie bij zoveel mensen voorkomt is er ook een groot aanbod met incontinentiemateriaal die bescherming bieden bij ongewenst urineverlies. De marktleider TENA is hier een voorbeeld en heeft veel verschillende soorten incontinentiemateriaal. Voor iedere vorm van incontinentie hebben zij het geschikte product; of u nou af en toe een druppel urine verliest of regelmatig een scheutje. Voor ieder probleem is een geschikt product verkrijgbaar. De meest gebruikte TENA producten zijn de TENA Pants welke zowel door mannen als vrouwen gedragen kunnen worden.

Door de juiste bescherming te dragen voelt u zich zekerder van uzelf en zult u ervaren dat u met meer comfort en veiligheid kunt leven. De producten van TENA zorgen ervoor dat u altijd een droog gevoel ervaart, niet zult doorlekken en beschermt wordt tegen nare geurtjes. Op deze manier hoeft u zich dus nergens zorgen om te maken! Vindt u het ongemakkelijk om deze producten bij een drogisterij te kopen? Koop ze dan eenvoudig online.

Het is daarbij overigens wel verstandig om de verschillende producten goed te bekijken en het juiste soort te zoeken wat bij uw vorm van incontinentie past. Zo heeft u waarschijnlijk weleens van TENA Lady gehoord maar er zijn ook artikelen speciaal voor mannen ontwikkeld (TENA Men). Hoe beter u beschermd bent, hoe veiliger u en zelfverzekerder u zich zult voelen. Bij vragen hierover kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u waar mogelijk natuurlijk graag.

 

Praat over uw incontinentie

Incontinentie is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, zeker niet wanneer u zich schaamt voor het ongewenste urineverlies. Toch kan het prettig zijn om er met iemand over te praten, zoals met uw partner, een goede vriend(in) of uw broer of zus. Het belangrijkste is dat u praat met iemand waarbij het voor u prettig voelt. Het hoeft geen zwaar beladen gesprek te worden, maar het kan wel fijn zijn om de ander op de hoogte te stellen van uw probleem. De ander kan u misschien tips geven waar u zelf niet aan gedacht had of rekening met u houden als jullie samen op pad gaan. Hoewel de ander niet direct hulp kan bieden, voelt vaak wel bevrijdend als u niet meer alleen hoeft rond te lopen met deze vervelende situatie.

Door het te delen wordt het voor uzelf wat minder zwaar en de kans dat u van anderen hoort dat zij er ook last van hebben is zeker aanwezig. Dit is vaak niet leuk voor de ander, maar voor uzelf een soort geruststelling. De bevestiging dat u écht niet de enige bent!


Leer met incontinentie omgaan

Bij incontinentie oorzaken zoals zwangerschap of overgewicht is het mogelijk dat de klachten verminderen door bekkenbodemspieroefeningen te doen of door gewicht te verliezen. De kans dat de klachten volledig weggaan is zeker aanwezig. Echter is dit niet altijd het geval, wanneer de oorzaak van incontinentie te maken heeft met ouderdom, een afwijking of een neurologische aandoening, bijvoorbeeld. In deze situaties is het dus van belang om te leren omgaan met incontinentie zodat u er zo min mogelijk last van heeft.

Het is belangrijk om te leren accepteren dat u last heeft van urineverlies, en uw lichaam zo goed mogelijk leert kennen. In het begin is het wellicht even zoeken naar wat het beste werkt; hoe vaak en wanneer kunt u het beste naar het toilet? Welke producten kunt u het beste gebruiken? Of hoe en wanneer kunt u bekkenbodemspieroefeningen doen? Geef uzelf ook de tijd om deze dingen te ontdekken en ga er eventueel over in gesprek met uw huisarts. Door het probleem te accepteren en uw lichaam goed te leren kennen wordt het steeds wat gemakkelijker om met incontinentie om te gaan.


Laat incontinentie niet in de weg staan!

Uw zelfvertrouwen hoeft niet verloren te gaan door incontinentie, hoe vervelend het ook kan zijn. Door u goed te beschermen met bijvoorbeeld TENA Lady of TENA Men producten, te praten over uw problemen en regelmatig bekkenbodemspieroefeningen te doen komt u al een heel eind. U bent niet de enige die kampt met dit probleem en hoewel deze kennis het voor u niet minder erg maakt, kan dit wel een verlichting zijn. Probeer het te accepteren en te blijven genieten van uw leven, laat incontinentie niet in de weg staan!

 

Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor algemene blogs over incontinentie

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.