Incontinentie na een operatie

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Incontinentie na een operatie

Er zijn verschillende operaties waarna kans is op incontinentie. Bij vrouwen gaat dit veelal om operaties rondom de baarmoeder of blaas en bij mannen om een operatie van de prostaat. De spieren zoals de bekkenbodemspieren, de spieren van de blaas en de sluitspieren kunnen tijdens een operatie beschadigd raken wat incontinentie als gevolg heeft. In dit artikel leest u meer informatie over incontinentie als gevolg van een operatie en wat u kunt doen om weer te herstellen.

Incontinentie na operatie is vaak tijdelijk

Er zijn verschillende operaties waarbij incontinentie kan optreden; denk aan baarmoeder-, blaas-, of prostaatverwijdering. Maar ook na ingrepen die juist bedoeld zijn om incontinentie tegen te gaan, zoals een plaatsing van een TVT bandje wat uiteindelijk incontinentie kan verergeren. In de meeste gevallen is het incontinentieprobleem na een operatie tijdelijk en verdwijnen de klachten zoals urineverlies wanneer het lichaam beter hersteld is van de operatie en de spieren weer meer kracht hebben. Echter komt het ook voor dat men niet meer van de incontinentie af komt na een operatie. Hoewel dit maar minimaal is, is het wel belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Incontinentie door baarmoederverwijdering

Er zijn verschillende redenen waarom ervoor gekozen wordt om de baarmoeder gedeeltelijk of volledig operatief te laten verwijderen. Doordat de baarmoeder tijdens de operatie los wordt gemaakt van de spieren van de blaas kan dit (tijdelijke) klachten opleveren. De spieren van de blaas raken beschadigd; net zoals de bekkenbodemspieren. Ook krijgen de bekkenbodemspieren meer ruimte waardoor deze weer even hun plek moeten vinden. Dit kan ervoor zorgen dat u (tijdelijk) last heeft van incontinentie; de ernst hiervan verschilt tussen druppels of scheutjes urine door inspanning of continu lekken van urine. Afhankelijk van de ernst van de situatie zou u ervoor kunnen kiezen om TENA Lady artikelen of bijvoorbeeld TENA Pants te gebruik om het urineverlies op te vangen. De bekkenbodemspieren zijn te zwak om volledig te sluiten waardoor urine niet goed kan worden opgehouden. Het lichaam heeft tijd nodig om weer te herstellen van de operatie.

Wanneer u weer wat op kracht bent en uw lichaam herstellende is, kan het gunstig zijn om contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut. Hij/zij kan u oefeningen geven om uw bekkenbodemspieren weer sterker te maken zodat deze weer volledig kunnen sluiten. Het gevolg hiervan is dat u minder last gaat ervaren van incontinentie - en (in de meeste gevallen) uiteindelijk klachtenvrij bent.

Prostaatverwijdering bij mannen

Een operatie aan de prostaat kan tijdelijke incontinentie als gevolg hebben. Tijdens de operatie van de prostaat wordt er een deel van de sluitspier van de urinebuis verwijderd. De sluitspier van de urinebuis is erg belangrijk bij het kunnen ophouden van urine. Doordat er een deel van deze sluitspier verwijderd wordt kan het zijn dat u (tijdelijk) last heeft van incontinentie. Daarnaast worden de spieren rondom de blaas en de bekkenbodemspieren beschadigd tijdens de operatie, dit heeft tijd nodig om te kunnen herstellen. Wanneer uw lichaam weer wat hersteld is, zult u merken dat urine ophouden nog erg moeilijk is. Het werk wat voorheen de sluitspier van de urinebuis deed - moet nu worden overgenomen door de bekkenbodemspieren.

Ook voor mannen kan het dus na een operatie erg gunstig zijn om contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut zodat deze spieren weer sterker worden. U zult uiteindelijk ervaren dat u tijdens inspanning (zoals lachen, springen, hoesten) minder of zelfs geen last meer heeft van ongewenst urineverlies. Tot die tijd kunt u gebruik maken van producten zoals TENA Men level 1 om er in ieder geval geen last van te hebben.

In vrijwel alle gevallen is het gunstig om de bekkenbodemspieren te gaan trainen.

Herstel na een operatie - hier kunt u rekening mee houden:

  • Zorg ervoor dat u niet te veel druk zet/perst als u moet plassen en let op de juiste houding: rechtop zitten, voeten gespreid op de grond en probeer te ontspannen
  • Let er op dat u goed uit plast bij ieder toiletbezoek
  • Drink per dag gemiddeld 1,5 tot 2 liter water
  • Vermijd dranken met koolzuur en cafeïne - deze hebben een prikkelende werking op de blaas
  • Het kan zijn dat u ongewenst urine verliest, zorg voor geschikt incontinentiemateriaal en eventueel bedbescherming
  • Let op uw gewicht, hoe zwaarder u bent, hoe belastender dit is voor de bekkenbodemspieren
  • Probeer zo min mogelijk te bukken, tillen, trekken (eerste 6 weken)
  • Na 6 weken mag u weer wat dingen tillen. Zorg er dan voor dat u stevig op de grond staan, door uw knieën gaat, rug recht houdt, en de last zo dicht mogelijk bij uw lijf houdt
  • Eet voldoende vezels zodat u ook bij de ontlasting niet te veel druk hoeft te zetten
  • Beweging bevordert het herstel: u kunt direct beginnen met wandelen, vanaf 2 weken na de operatie kunt u beginnen met zwemmen. Na 6 weken mag u gaan fietsen.

De eerste 6 weken zal uw lichaam nog moeten herstellen van de operatie. Het is belangrijk om in die periode rustig aan te doen en uw lichaam zo veel mogelijk rust te geven. Hierdoor kan het ook sneller herstellen. Gebruik bovenstaande tips om uw lichaam niet te overvragen. Voelt u zich lichamelijk al fitter, maar heeft u alsnog last van urineverlies? Dan kunt u een bekkenbodemtherapeut om advies vragen.

Laat u altijd goed informeren

Als u een operatie moet ondergaan voor uw blaas, baarmoeder, prostaat of iets anders wat bij uw blaas in de buurt zit, is het handig om u goed te laten informeren door de arts. Hij/zij kan u vertellen wat de mogelijke risico’s en gevolgen zijn van de operatie. Het is prettig als u weet wat u kunt verwachten.

Incontinentie na operatie

Het kan erg vervelend zijn als u na uw operatie merkt dat u last heeft van (tijdelijke) incontinentie. Het voordeel is dat het in de meeste gevallen slechts tijdelijk is en u na een aantal weken herstel weer beter uw urine kunt ophouden. Het is belangrijk om uw lichaam voldoende rust te geven om te herstellen en ook de tips te gebruiken uit dit artikel zodat u uw lichaam niet overbelast.

Wanneer u tijdelijke incontinentie heeft kunt u gebruik maken van incontinentiemateriaal om meer zekerheid, veiligheid en bescherming te ervaren. Via onze Keuzehulp kunt u achterhalen welk product het meest geschikt is voor u. Daarnaast kan bedbescherming erg praktisch zijn na een operatie; mocht het zo zijn dat u ‘s nachts urine verliest, dan hoeft u ‘s morgens niet het hele bed te verschonen maar hoeft u enkel de bedbescherming te vervangen. Dit is ook meteen een stuk minder belastend voor het lichaam.


Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht vam overige blogs over incontinentie

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.